Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Реалистична ли е възможността Цветан Василев да получи закрила от американското правителство

Адв. Светослав Димитров, упр. сътрудник в Пенков, Марков и партньори, Светът е бизнес, 08.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законът „Магнитски“ е един от поредицата актове на Съединените щати за техни действия извън територията на САЩ. Но всъщност това, което в момента се опитват да се приложат адвокатите на Цветан Василев, е една поправка в този закон. Това, което в момента този закон дава като възможност, е президентът на САЩ да налага мерки по отношение на физически права са нарушени, но също така и по отношение на корумпирани държавни служители, довели до нарушение на правилата.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков адв. Светослав Димитров, управляващ сътрудник в кантората „ Пенков, Марков и партньори“. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на излязлата миналата седмица информация, че обвиненият за източването на КТБ бивш неин изпълнителен директор и собственик Цветан Василев е наел вашингтонска правна кантора, която да му помогне да кандидатства за закрила от американското правителство по силата на закона „Магнитски“.

„Това са две коренно различни групи действия, които могат да се приемат. По стария закон мерките биваха налагани основно от министърът на финансите на САЩ, тъй като те бяха свързани с един прецедент между Русия и Молдова“, добави Димитров.

По думите на госта в студиото законът „Магнитски“ не е бил конкретно прилаган, като представлява едно от поредицата действия на Вашингтон против Русия.

Как би могъл Цветан Василев да кандидатства за защита по гореупоменатия закон? „Има две опции – едната е да се подаде молба пред американската администрация, че са нарушени човешките права на г-н Василев чрез някакви действия на български официални лица, или пък да се налагат мерки срещу корумпирани български държавни лица. Възможно е да са и двете в комбинация“, коментира юристът.

„Какво може да се случи? Ако се наложат такива мерки, на лицата, които са замесени в нарушаването на правата на г-н Василев, ще им бъде забранен достъпа до САЩ, ще им бъде забранено финансиране, ако имат някакво участие във фирми, свързани със САЩ. Но истината е, че без намесата на българската съдебна система и без да се спази българският законов ред, не виждам как този закон ще бъде приложен, освен по отношение на достъпа до САЩ и достъпа до финансиране“, посочи той.

В продължението на разговора адв. Димитров коментира и проблемите в българската съдебна система и казуси като идеята (лансирана и в последствие оттеглена от управляващите) за ограничаване на финансирането на магистратски организации от чужбина и съдебната реформа. 

Защо теоретично все още има шанс Василев да бъде екстрадиран в България от Сърбия, където се намира от няколко години?

Какви биха били последиците за България, ако бъде доказано, че корумпирани държавни чиновници носят вина по случая с КТБ?

Мутират ли трите власти - наказателна, изпълнителна и съдебна, в една размита и порочна зависимост една от друга?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес