Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Н. Младенов: Договорът с Македония е ключов, важното е да не остава само на хартия

Николай Младенов, спец. пратеник на ООН за Близкия изток и бивш външен и военен министър, Светът е бизнес, 04.08.2017

Договорът за добросъседство с Македония е ключов успех за България и българската дипломация и правителство. С този договор се дава едно категорично противопоставяне на цялостната политика, следвана от половин век хората от двете страни на българо-македонската граница да бъдат разделяни, да бъдат принуждавани да смятат другите за свои врагове.

Това коментира в интервю пред Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ специалният пратеник на ООН за Близкия Изток Николай Младенов. Младенов също така е бивш евродепутат от ГЕРБ, военен и външен министър в кабинета „Борисов 1" както и ръководител на мисията на ООН в Ирак.

„Съпротивата срещу тази политика бе много трудна, защото тя е градена с десетилетия, но въпреки това връзките между гражданите на България и Македония е много силна“, посочи още дипломатът.

„Договорът е справедлив както за България, така и за Македония. Той ни позволява да стъпим на едно ново разбиране за съвместното минало, което сме имали, и да погледнем напред към това, което е важно – Балканите да са един мирен район, в който просперитета на гражданите да е от първостепенно значение“, каза той.

„Важното е този договор да не остане само на хартия, да се реализират всички разпоредби на договора, като преди това, разбира се, той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, като с него се даде един нов тласък на приятелството и добросъседството, като всички обиди и квалификации, да бъдат оставени в миналото“, допълни Младенов.

„Виждаме една абсолютна решимост в управляващата коалиция в Македония за обръщане на нова страница в отношенията с България. Надявам се тази политика да продължи и с решаването на проблемите, които Македония има и с останалите си съседи, като по този начин се трасира пътят към европейската интеграция на страната“, заяви още той.

В продължението на разговора бившият първи дипломат продължи с дисекцията си на динамиките в региона на Балканите, като поглед бе отправен и към Близкия Изток и волатилните процеси там.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес