Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Западните Балкани поглеждат все по на запад към евроатлантическата перспектива

Елена Поптодорова, бивш посланик в САЩ, Светът е бизнес, 03.08.2017

Обстановката в региона на Балканите се смени много рязко, в това число и с приемането на Черна гора в НАТО и сигналите от страна на Сърбия за ориентация към ЕС. Има една динамика на Западните Балкани, която не наблюдавахме доскоро.

Това заяви в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев директорът по евроатлантическите въпроси в Атлантическия клуб Елена Поптодорова. Поптодорова също така е и бивш дипломат от кариерата и експосланик на България в Съединените щати.

Според госта в студиото за промяната в региона указват и някои изказвания на представители на официален Белград, макар и плахи, за нуждата от преразглеждане на политиката на Сърбия към Косово, както и подписването на договора за добросъседство между България и Македония.

Умориха ли се Западните Балкани да живеят десетилетия поред в едно по-старо историческо измерение, не мога да кажа. Но със сигурност има някаква политическа умора и политическа мъдрост за това, че винаги е по-добре заедно и в Европа, отколкото да се изпада в разделение, което не може да постигне успех“, коментира Поптодорова.

Експосланикът ни в САЩ също така коментира какви са изводите от участието на американския вицепрезидент на срещата на Адриатическата харта в Черна гора, както и динамиките в отношенията по оста Вашингтон-Москва.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес