Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България и Македония ще се сближат, когато младите вземат думата

доц. Стефан Дечев, историк, ЮЗУ, Светът е бизнес, 02.08.2017

Договорът за добросъседство между България и Македония е едно ново начало, един нов етап във взаимоотношенията между двете държави. Това каза историкът доц. Стефан Дечев от Югозападния университет в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Историята трябва да бъде оставена на историци, които притежават необходимата експертност и подготовка, намират се на равнището на съвременните хуманитарни и социални науки. Те ще дадат възможност за един непреднамерен, доколкото е възможно обективен и дистанциран поглед, който да примири сега съществуващите два национални разказа за националното минало“.

По думите му приближаването на двата разказа ще започне в момента, в който в експертната комисия започнат да преобладават млади българи и македонци, които нямат социализация от предишните времена, пътували са повече по света, познават чуждите историографии и са посещавали чужди университети.

Доц. Дечев смята още, че формулата „един народ-две държави“ не може и няма да бъде приета най-вече в Македония, защото зад всички подобни формули македонската общественост вижда някакви задни намерения от българска страна.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес