Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Венецуела е на ръба на гражданска война

Доц. д-р Валентин Петрусенко в Светът е бизнес, 31.07.2017

Венецела за съжаление е на ръба на гражданската война. Това каза доц. д-р Валентин Петрусенко от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Коренът на протестите е искането на президента Николас Мадуро да бъде свикано Учредително събрание, което да свали имунитета на опозиционните депутати и да ги съди, уточни Кръстев. По думите на госта даже самият Мадуро "не скрива, че така иска да заглуши опозицията."

"Това е един много ловък и умел ход в стила на латиноамериканските традиции - винаги има някакъв неочакван ход. Един популистки, по-приемлив вариант да се каже: "Ние тръгваме на чисто". 

Мадуро няма харизмата на Уго Чавес, а в тази част на света харизмата е много важна. Ако Чавес бе начело на Венецуела, нещата щяха да са малко по-добре, но коренът на проблема е спада на цената на петрола. Защото целият икономически модел бе заложен на единствения източник на финансиране - петрола. Когато няма петро-долари нещата не вървят добре, обясни събеседникът. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес