Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Посланик Гьокче остава в историята с безпрецедентната си намеса във вътрешните ни работи

Георги Димов, бивш ген. консул в Одрин и Истанбул, Светът е бизнес, 28.07.2017

Съмнявам се, че посланик Гьокче ще бъде записан със златни букви в историята на двустранните ни отношения с Турция. През последните две години от негова страна имаше една много груба намеса в нашите вътрешни работи и изборен процес.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев бившият български генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов. Припомняме, че вчера официална Анкара обяви, че отзовава досегашния си посланик в София Сюлейман Гьокче четири месеца преди края на мандата му, като за негов заместник бива назначен Хасан Улусой.

„Това е наистина недопустимо за един посланик. Съгласно Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 основаната мисия на всеки ръководител на дипломатическа служба – посланик или консул, е да развива приятелските отношения. Разбира се, винаги възникват търкания, но тогава той би следвало да съдейства за разрешаването на проблемите, а не самият той да е проблем и първоизточник на проблеми“, допълни той.

Според госта в студиото всеки сам следва да си направи оценката относно работата на Гьокче от това, че си тръгва предсрочно и от страната, която го пращат – Гватемала. „Факт е обаче, че благодарение на неговата намеса и действия България, която бе единственият съсед на Турция, с който Анкара нямаше никакви проблеми, фактически влезе в категорията на проблемните за Турция страни като Гърция, Иран, Сирия и т.н.“, каза Димов.

„Ръководството в Анкара е оценило това, че това, което Гьокче направи, силно вреди на интересите и на Турция“, изтъкна още той.

„Силно се надявам новият посланик да има някаква реставраторска мисия“, допълни бившият генерален консул в Одрин и Истанбул.

Гостът в студиото също така коментира казуса със задържаните български гражданки в Турция заради обвинения в тероризъм, както и направи обстойна дисекция на процесите в южната ни съседка във вътрешнополитически план.

Последни новини
Още от Светът е бизнес