Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Мафията продължава да е сериозен проблем в Италия

Ива Михайлова, журналист, Светът е бизнес, 27.07.2017

Борбата с мафията в Италия се води вече повече от 40 години, а магистратите Паоло Борселоно и Джовано Фалконе, убити от мафията при два отделни атентата през 1992 са емблематични имена, които се споменават с респект и които са направили страшно много в борбата с мафията. Благодарение на тях много млади съдии и прокурори продължават делото им.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев журналистът Ива Михайлова. Коментарът идва в светлината на навършените наското 25 години от атентатите срещу двамата прокурори Борселино и Фалконе, едни от най-известните имена в борбата срещу организираната престъпност на Апенините.

„Атентатите срещу двамата идват след първия „макси процес“ срещу мафията в Италия, в който има 465 обвинени, дадени са около 300 присъди с общо около 2200 години затвор за всички участници“, разказа още гостът в студиото.

„Мафията в Италия има много лица, като трите основни организации, съществуващи от десетилетия, са Коза ностра в Сицилия, Ндрангета в Калабрия и Камора в Неапол“, посочи Михайлова.

„Коза ностра все повече запада, като губи в конкуренция с международните престъпни групировки от Китай, Русия и Грузия, навлизащи в Сицилия. Поради липса на босове, тъй като изключително много от тях бяха вкарани в затвора – над 200 души, тя вече не е лидер в търговията с хероин и в печеленето на обществени поръчки“, обобщи още тя.

„Камора и Ндрангета обаче набират сила и по някои изчисления имат по над €3 млрд. евро приходи годишно, като развиват пипалата си и към Северна Италия“, допълни журналистът.

„Техният стил вече не е кръвожадният такъв от времената на Борселино и Фалконе, за който са присъщи кръвта и показните убийства. Те вече „пипат с ръкавици“, перат пари и т.н.“, добави Михайлова.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес