Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво значение имат за Европа санкциите на САЩ срещу Русия

Доц. Атанас Георгиев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 27.07.2017

Това е един законопроект, който има двойно приложение – както външнополитическо, където Америка има много ясна и твърда позиция по отношение на Украйна, така и вътрешнополитическо – свързано с постоянните скандали около президента Тръмп и съмненията за независимостта му от Русия. Така коментира енергийният експерт доц. Атанас Георгиев новите санкции на САЩ срещу Русия в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му ефектите от тези санкции ще бъдат сериозни както за европейските енергийни компании, така и за потребителите на ЕС, ако санкциите влязат в сила в този си вид.

„ЕК има своята много силна позиция по отношение на Украйна, но също така не иска скъсване на отношенията с Русия като енергиен доставчик, а по-скоро подчиняване на тези отношения на всички правила за вътрешен енергиен пазар в ЕС“, подчерта Георгиев.

Експертът обясни, че тези правила включват достъпа на трети страни до газова и друга енергийна инфраструктура, освобождаването на потребителите в държавите-членки от дългосрочни договори с „Газпром“ или такъв тип мерки, които насърчават конкуренцията в енергийния пазар. Но те не изключват Русия като участник в този пазар, тъй като това не е възможно.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес