Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В Сърбия няма тонус за решаване на проблемите на българското малцинство

Иван Николов в Светът е бизнес, 26.07.2017

Трябва да се обвърже пълната и безусловна подкрепа на България за членство на Сърбия в ЕС с разрешаването на проблемите на българското малцинство в Сърбия. Така можем да се опитаме да намерим едно европейско решение на проблемите на малцинството, което да му гарантира неговото всестранно политическо, културно и икономическо развитие в бъдеще. Това каза Иван Николов, КИЦ Босилеград, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Гостът коментира посещението на българския външен министър Екатерина Захариева в Белград.

"България и Сърбия винаги са се противопоставяли по отношение на избора на своята външна политика. Но в момента, в който Сърбия заяви своята проевропейска ориентация, вече можем да говорим за общи ценности. Тези ценности биха дали шанс и на българите в Сърбия. Защото Сърбия все още не се е разграничила от своята великосръбска политика. Резултатите са изключително обезкуражаващи - за един век българското малцинство е загубило почти четири пети от населението си".

Чрез отбелязването на общите исторически дати, преосмислянето на историческото минало и отбелязването на паметта на жертвите би могло да се открие един процес за национално помирение между двете държави. Би могло да се подобри диалогът между сръбското и българското правителство, каза събеседникът. Той отбеляза, че няма да има промяна, ако се говори "на различни езици". "В България е по присъщо европейското говорене, а в Сърбия все още е присъщо националистическото говорене от началото на миналия век. Това пречи на диалога между двете държави и не е здравословно за конкретни разговори за положението на българското население в Сърбия, намиращо се в изключително тежко положение".  

Последни новини
Още от Светът е бизнес