Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България трябва да отвори западната си врата

Любчо Трохаров в Светът е бизнес, 26.07.2017

Любчо Трохаров, бивш посланик на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любчо Трохаров, бивш посланик на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да изчакаме за да кажем окончателно какво е постигнато с посещението на министъра на външните работи Екатерина Захариева в Белград и Тирана.  Това каза Любчо Трохаров, бивш посланик на България в региона на Балканите, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Да се изведе като приоритет членството на Западните Балкани в Европейския съюз е добро решение и заслужава поздравления, категоричен бе Трохаров, защото "България трябва да отвори западната си врата. До сега тя все още стои затворена".

"Правилно е, че трябва да се подкрепя членството, но винаги трябва да се поставя едно "но", защото Западните Балкани трябва да се подготвят и да влязат изпълнявайки критериите и нормите на ЕС".

"Откакто започва подготовката на България за председателството на Европейския съвет забелязвам, че съществуват едни бели петна в българската политика за Балканите като цяло и конкретно за Западните Балкани, което пречи да започне едни подход в отношението със западните ни съседки, който да е по-различен от предшестващите 50 или 60 години", отбеляза гостът. "Липсва достатъчно информация и знания за държавата, която се разпадна - Югославия и за процесите, които са се развивали. Това е необходимо, за да се ориентираме по-добре". 

"В продължение на 20 години имаме трудна ориентация за самите реалности. Самият процес на разпадане посрещна българската политика и дипломация неподготвена. Това личи от реакцията - емоционалната и ненавременна. Това непознаване се отразява и до днес във външната ни политика в този регион".

Могат ли да се променят изведнъж отношенията със Сърбия и с Македония?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес