Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Златната възможност за решаване на Кипърския въпрос отлетя

Бранислава Бобанац в Светът е бизнес, 24.07.2017

Неуспешният резултат на конференцията в Швейцария по Кипърския въпрос е доста разочароващ, но не и неочакван. Всички са разочаровани, че не можа да се стигне до решение, въпреки че се стигна до самия финал, където обаче се препънаха в най-трудните въпроси. Това каза Бранислава Бобанац, журналист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Очакван беше провалът, защото сигналите за усложняване на ситуацията ставаха все по-ясни. Оптимизмът намаляваше, а политически анализатори предупреждаваха още през януари, че  различията между страните, дори само по вътрешните проблеми, са много дълбоки".  

Предупреждението дойде от неостъпчивостта, която целеше излизане от процеса на преговори с прехвърляне на вината за неуспеха на преговорите на другата страна, обясни журналистката. "Лошият резултат се очакваше, но официалното обявяване на неуспеха на конференцията донесе много разочарования и продължава да се обсъжда в Кипър". 

Основният проблем бе, че на повърхността излязоха проблемите със сигурността на границите за бъдещия Обединен Кипър - изтеглянето на окупационната армия от Остров Кипър и премахването на гаранционния договор от 1960 година, който дава право на всяка от страните гаранти - Великобритания, Гърция и Турция да се намеси едностранно във вътрешните работи на Кипър. За запазване на този договор бе само Турция, каза още Бобанац.  

По думите й се върви към развитие,  признаване и надграждане на статута на незаконната самообявила се Кипърска република и се заговори за евентуални "преговори между две равноправни държави". "Тези варианти са доста стряскащи и създават напрежение", обясни специалистът, защото "по обща оценка най-благоприятната възможност" за решение на Кипърския проблем е федеративното решение, а тя бе изпусната. 

Най-важното сега е да не се допусне постоянно разделение на острова, заключи Бобанац.

Последни новини
Още от Светът е бизнес