Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Кипърският процес не е умъртвен, но е прекратен

Езра Айгън в Светът е бизнес, 24.07.2017

Никозия, Кипър. hotographer: Staton R Winter/Bloomberg News. Никозия, Кипър. hotographer: Staton R Winter/Bloomberg News.

Мисля че това е изключително разочароващо за всички кипърски граждани, защото това беше процес, изпълнен с много надежда. Двамата лидери през последните години постигнаха много подобрения, съгласиха се по много въпроси и трудностите останаха в политическо отношение - компромиси, които да бъдат направени. За нещастие не успяха да постигнат компромис. Това каза Езра Айгън, общественик от гражданското сдружение United Cypres, гр. Кирения в т.нар. Севернокипърска турска република, в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Гражданското общество и неговата подкрепа не са достатъчно силни, каквато трябва да бъдат. Беше загубена голяма част от инерцията на кипърското общество. Вярата бе намаляла. Все по-малко хора вярват, че е възможно обединение. Вече няма протестиращи на улиците и подтикващи политиците към действие хора. Политиците не усещат натиска".

Това обаче е двустранен процес, каза още събеседничката. "Обществата са изключени от процеса и са по пасивни. Нямат платформата за изказване на силни позиции". 

"Процесът не е умъртвен, но е прекратен", категорична бе Айгън.

Последни новини
Още от Светът е бизнес