Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как пренареждат геополитическата сцена новите отношения между Германия и Турция

Христо Анастасов в Светът е бизнес, 24.07.2017

Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато една отговорна държава, като Германия, каже на своите граждани "пътувате на свой риск", това означава "изобщо не пътувайте". Като се има предвид, че най-големият туристически поток към Турция е германският, това е една мярка на скъсване и на необявено икономическо ембарго. Това каза политологът  Христо Анастасов в предаването "Светът е бизнес" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

След скандала Русия - Турция миналото лято, при инцидента със сваления руски самолет, имаше много рязко обръщане на турската ориентация към Русия, каза гостът. "Когато стават геополитически събития, трябва да се следи много внимателно времевата линия на събитията". 

Анастасов посочи, че в случая събитията следват последователността: референдум за Brexit, унизително извинение на Турция към Русия, опит за преврат в Турция, осуетяване на преврата, "бърз строеж на нещо, което много прилича на тоталитарен режим".

"Турция се обърна към Русия. В света на Ердоган и приятели демонстрацията на груба сила тежи. В момента, в който една от основните държави, Великобритания, решава да напусне ЕС, в света на политическите хищници това означава само едно - ЕС е пред разпад и ние трябва да се обърнем към победителя, за да получим парче от баницата. Логичният победител е Владимир Путин. Заигравката с Путин води до това, че офицери, които не могат да приемат, че Турция ще излезе от западния цивилизационен модел, офицери (но не всички офицери) правят опит за преврат. Това бе използвано като повод от режима на Ердоган. Това развитие към тоталитарен режим е желано и внимателно подготвено. Опитът за преврат даде на Ердоган да свърши бързо неща, които се случваха бавно и много дълго. Това, което направи, е едно бързо прочистване на администрацията, национализация, за която не се сещаме от комунистическите режими насам (от миналия юли са национализирани или поставени под държавен контрол 960 турски компании). Това означава край на всякакъв свободен пазар, на турската икономика, каквато я познаваме и на турската демокрация".

За България това развитие на събитията означава само лоши неща, каза още събеседникът. "Това не би било вярно, ако България излъчваше сила - ние сме малка страна в сравнение с Турция, но сме член на ЕС".  

"Движението на Германия е самосиндикално, но то няма да остане такова. Франция не може да си позволи да остави Германия сама в тази битка".

На въпроса каква трябва да бъде българската политика в тази ситуация Анастасов каза: "Не и на неутрален посредник между два лагера. България е член на НАТО и ЕС и това са двете единствени гаранции за нейната сигурност, независимост, суверенитет и просперитет. Няма алтернатива. Опитът да си играе на някаква независима Швейцария ще доведе до това България да се превърне в бойно поле на една съвременна война".

Последни новини
Още от Светът е бизнес