Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Евроскептицизмът в политиката на България

Христо Панчугов в Светът е бизнес, 20.07.2017

На първо място в класация на най-антизападните партии в Европа е класирана българската Атака, като страната ни е представена с общо четири партии в списък с общо 30 формации. В класацията присъстват и Патриотичния фронт, и БСП.

Това изследване е провокирано от отношението на редица партии в националните системи спрямо Русия, като в основата на изследването са залегнали различни критерии, като отношение към глобализацията, към либерализма. Критериите са общо 10 на брой. Това коментира политологът Христо Панчугов, Нов български университет, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В основата на това изследване не е антизападното отношение на партиите, а позициите, които заемат спрямо фундаментални ценности, за които се борихме през последните години - отношение към либерализма като концепция. Това не включва само либералния пазар, но и либералното отношение към останалите хора в това общество и т.н., каза Панчугов.

"Ксенофобското, което стои в основата на някои от българските партии, е това, което е класирало Атака на първо място. Отношението към Русия идва в последствие, защото Русия вижда в тези партии естествени съюзници за нейните интереси - отслабване на европейската интеграция и европейския общ интерес за сметка на доминация на Русия в Европа, като велика сила. Фактът, че тези партии биват припознати и дори доброволно са станали участници в подобно взаимоотношение е един от проблемите, които трябва да бъдат адресирани и на европейско ниво, но и в България, защото цели четири български партии са в тази класация". 

Проблемът се корени във факта, че в новата икономическа реалност от години има хора, които не могат да се интегрират и да успяват на новия пазар на труда. От години те са таргет на ксенофобските партии, обясни политологът. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес