Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Забраната за купуване на земя от чужденци да отпадне, но само за европейски граждани

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, Светът е бизнес, 17.07.2017

Стоян Сталев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Сталев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци трябва да отпадне, поне що се отнася за граждани на Европейския съюз и EFTA (European Free Trade Association, Европейската асоциация за свободна търговия, ЕАСТ – Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария). Но за хора от трети държави извън ЕС България трябва да си запази правото да преценява и въвежда по-специални режими.

Това коментира в студиото на „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев.

„Това следва да така, защото правото на ЕС не може да се прилага и по отношение на граждани от трети държави“, аргументира се той.

По думите на Сталев е проблем, че в законовата рамка правилото за уседналост е формулирано доста неясно, като не се разбира дали то важи и за европейски граждани. „Трябва да има корекция в текста на закона“, коментира още гостът в студиото.

Сталев също така направи обстойна дисекция на редица въпроси от световния политически дневен ред като казусите около Турция в светлината на годишнината от опита за държавен преврат, акцентите около ключовите визити на Доналд Тръмп в Европа и др. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес