Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Турски поток – дежавю на Южен поток, лишено от рационалност и наситено от политика

Мартин Владимиров, енергиен експерт и анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 14.07.2017

Мартин Владимиров, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция показа, че може да обедини балканските лидери около идеята за присъединяване към „Турски поток“. Това всъщност играе чудесна роля за Русия и за налагането на проекта като единствената алтернатива в региона. България и Сърбия пък подписаха споразумение за строеж на газопровод от 10-12 млрд. куб. метра газ, който е един вид евакуационен маршрут за доставките на руски газ през „Турски поток“.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев енергийният експерт и анализатор в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„Тази идея (за „Турски поток“ - бел.ред.) преповтаря до някаква степен „Южен поток“ под друга форма. И също както „Южен поток“ е нереалистична и икономически необоснована, като преследва главно политически цели“, посочи още гостът в студиото.

„Турция търси алтернативи на доставките на газ от Азербайджан, затова гледа към всякакви други маршрути, включително и „Турски поток“. Самото изграждане на надземната част на тръбопровода, което е добър знак за бъдещето на проекта, въпреки че още нямаме детайли“, каза Владимиров.

„Докато не видим трайно инвестиционно решение за „Турски поток“, не можем да бъдем сигурни за нищо“, изтъкна той.

Каква е ролята и бъдещето на Турция в газовите доставки за Стария континент, респективно и за България?

Кои са алтернативите на монопола от страна за Русия?

Вижте повече във видеото по-горе.


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес