Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Къде e Турция 1г след неуспешния опит за преврат

Ерди Йозтюрк, Университет в Страсбург, Светът е бизнес, 14.07.2017

Опитът за държавен преврат от преди една година бе много травматизиращ за турското общество, бяха дадени много човешки жертви. След тези събития Турция започна да бъде управлявана в режим на извънредно положение, много от властовите прерогативи бяха взети под директен контрол от управляващите.

Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ с Николай Кръстев преподавателят от Университета в Страсбург Ерди Йозтюрк. Припомняме, че на 15 юли 2016 бе извършен неуспешен опит за преврат в южната ни съседка, при който загинаха около 250 военни и цивилни, хиляди бяха ранени, а арестуваните в следващите месеци наброяваха десетки хиляди.

„Бих казал, че Турция живее в един процес на изход от демокрацията. Демокрацията в Турция никога не е била перфектна, но винаги е имало някои основни крайъгълни камъни, които не са били заобикаляни – като светската държава например“, посочи още Йозтюрк,

„Референдумът от април промени системата на управление от парламентарна в президентска и бих казал, че нивото на поляризация в турското общество е достигнало до пиков момент“, коментира той.

Целия разговор вижте в горното видео.

Последни новини
Още от Светът е бизнес