Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Недоволството на маргинализираните маси – следствие от подриването на базисите на Запада

Кузман Илиев в Светът е бизнес, 11.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите на антилобалистите като този по време на срещата на Г20 в Хамбург са породени от намаляването на реалните доходи в богатите икономики, голямата безработица и огромните дългове в развития свят.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков ководещият на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust Кузман Илиев.

„Тези хора обвиняват елита в нищоправене или правене на грешни неща. За съжаление, много често тези хора, които протестират, не разбират процеса на функциониране на икономическата система, не разбират процеса на възпроизвеждане на политическия елит, като на избори възпроизвеждат същия този елит, само че още по-вреден“, добави гостът в студиото.

„Тези хора си мислят, че от изпълнителната власт, от един човек, зависят всички решения. Това, което не осъзнават е, че има много групови интереси, държавата е вкоренена много дълбоко навсякъде – в Русия, в САЩ, в ЕС. Това са лобита, които дирижират световната политика. А това, на което ставаме свидетели на икономическата сцена благодарение на това, че валутата практически е под контрола на политиците, е това, че богатите забогатяват още повече, като поляризацията става още по-голяма“, каза Илиев.

„Ако преди антисистемните елементи са били антисистемни и са живеели добре благодарение на социалната държава, то днес, когато тези икономики са задлъжнели с около 100% от БВП, тези хора живеят все по-зле. Това създава едно напрежение, което започва да избива“, допълни още той.

„Днес ставаме свидетели на изключително поляризиране на системата на международните отношения, на нови икономически и геополитически алианси. За съжаление западният свят, родината на капитализма, започва да загърбва това нещо, като ставаме свидетели на ситуацията Китай, доскоро живеещ по комунистически тертип, да говори повече за свободна търговия, отколкото сърцето на свободния пазар – САЩ“, коментира ководещият на Boom&Bust.

Рационални и приложими ли са предложенията за решаване на казуса с маргинализираната част на социума чрез безусловен базов доход например?

Отговор на този и други въпроси вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес