Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Северен поток 2 е обречен след действията на САЩ

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, В развитие, 07.07.2017

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Намесата на Вашингтон на европейския газов пазар може да носи само позитиви на Европа, като прекъсне зависимостта й от руското синьо гориво.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания и геополитически анализатор Алекс Алексиев.

Според анализатора проектът за нов тръбопровод, свързващ Русия и Германия - „Северен поток 2“ е обречен след действията от страна на Вашингтон. „Американският Сенат гласува закон, който казва, че всяка фирма, участваща в „Северен поток 2“, ще бъде подложена на санкции. Много малко вероятно е този тръбопровод да бъде построен“, допълни Алексиев.

„Няма начин „Северен поток 2“ да се построи, защото не само почти всички източноевропейски държави са против това, а и самият Европейски енергиен съюз е против това. Не вярвам, че фирмите, които са готови да се ангажират с проекта, са готови да рискуват санкции от страна на американския Сенат“, допълни той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес