Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ролята на новия сръбски премиер Ана Бърнабич е да отправя позитивни послания към ЕС

Бисер Банчев, Институт по балканистика към БАН, Светът е бизнес, 06.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изявлението на новия сръбски премиер Ана Бърнабич, че ако страната й трябва да избира между Русия и ЕС, тя би избрала Европа бе очаквано и логично. Очаквано със самото послание, което изборът й за министър-председател отправи към европейските партньори на Белград – че Сърбия е поела безкомпромисно по европейския път.

Това коментира в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев Бисер Банчев от Института по балканистика с център по тракология към БАН.

„Но този въпрос на избора между Брюксел и Москва не е нов за сръбския политически елит, като той бе поставен през 2014 в разгара на кризата в Украйна. Тогава Ивица Дачич – тогавашният и настоящ външен министър, отговори по сходен начин“, допълни гостът в студиото.

Според него позицията, която заема Сърбия – че евроинтеграцията няма алтернатива, но отношенията с Русия винаги ще бъдат близки, е обичайното послание, което Белград е изпращал в последните 15-16 години, а и последните 60-70 години, ако се погледне от перспективата на историята.

Бърнабич е сложена на поста си, за да изпълнява основната си роля – да изпраща позитивни сигнали към Брюксел, посочи Банчев. „За останалите послания в Сърбия си има други хора“, допълни Банчев.

Реалистични ли са опасенията на Вашингтон, че съвместният руско-сръбски хуманитарен център в Ниш всъщност представлява руска военна база на Балканите?

Обстойна дисекция на динамиките в политическия живот в западната ни съседка вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес