Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Предстои ремонт на философията на делегираните бюджети в образованието

Татяна Дикова, Национално издателство „Аз-буки“, Светът е бизнес, 06.07.2017

Татяна Дикова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Татяна Дикова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За една учебна година 21 хил. деца са излезли извън системата на българското образование. Не е ясно обаче дали всички те са отпаднали или някои от тях са отишли със семействата си в друга държава. Но дори и едно дете да е отпаднало, това е повод за тревога и повод да се търсят причините за това.

Такова мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков журналистът и зам.-директор на Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ към МОН Татяна Дикова.

Според госта в студиото децата отпадат от образователната ни система далеч не единствено заради дадени етно-културни характеристики. За това допринасят и редица други фактори като икономическите такива, както и това, че много семейства остават децата си у нас, докато те работят в чужбина.

„Въпросът не е в това, колко пари се дават за образование, а в кои сфери точно се дават и какво ще бъде получено срещу тях“, категорична бе Дикова.

А сега накъде

„Предстои един ремонт в т.нар. делегирани бюджети. Преди няколко дни имаше форум, започнаха обсъждания“, информира тя.

„Делегираните бюджети доведоха до много положителни страни в българското образование. Само между 2007 и 2010 благодарение на него заплатите на учителите скочиха с между 15% и 20%. Директорите се научиха да бъдат мениджъри на своите училища. Но както виждате, заради този модел излизат неграмотни деца“, допълни зам.-директорът на „Аз-буки“.

„Именно заради това предстоят промени във тази философия. Какви ще бъдат те, тепърва ще се решава, не без ролята на самите участници в образователния процес“, посочи Дикова.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес