Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Безсилието на Брюксел в казуса с италианските банки носи рискове и за България

Кузман Илиев в Светът е бизнес, 06.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банковият сектор в Италия е много проблемен. Това е една банкова система с проблемни и необслужвани кредити в размер на около €200 млрд. Самата икономика на страната е слаба и не генерира достатъчно икономически растеж, така че задлъжнелите икономически субекти да могат да върнат кредитите си. За проблемите допринасят и изключително ниските лихви от страна на ЕЦБ.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

Правилна философия – поне на теория

„Цялата философия на ЕК за разрешаване на банкови кризи и спасяване на проблемни банки цели да прекъсни връзката между парите на данъкоплатците и банковите институции. Когато се разрази световната рецесия, правителствата спасиха банките с пари на данъкоплатците. Европа погледна към това да няма bail out – спасяване отвън, а да има bail in – спасяване отвътре – от страна на акционерите, от кредиторите на банката, дори от депозантите. Това беше идеята“, обобщи гостът в студиото.

Кумирът на добрите идеи рухна в прахта

„Но това, което стана в Италия, не се вписва в тази философия. Тук можем да говорим за едно пропукване, за едно подриване, за изхвърляне на бунището на тази идея. В казуса с четвъртата най-голяма банка на Апенините и най-старата такава в света - Monte de Paschi, станахме свидетели на национализация от страна на правителството. Това е кошмарът на тези, които считаха, че европейските регулатори ще могат да измислят една нова работеща схема“, допълни той.

Висок морален риск, който въздейства и на България

По думите на Илиев в това една банка да знае, че държавата може да я спаси във всеки един момент, се крие огромен морален риск, като това стимулира финансовите институции да се държат крайно безотговорно с парите на депозантите си.

„Това е много лош сигнал и за България. Ние се вторачваме във възможностите, които европейският регулатор би предоставил, смятаме, че там са добрите практики. А се оказва, че имаме една много грешна от морална гледна точка ситуация, в която печалбите са частни, те са на банкерите, а загубите се социализират. Излизане от това няма“, добави той.

„Когато политиката е пред икономическата логика и няма фалити, няма яснота на икономическите субекти, в банковия сектор може да стане много страшно и да се направят много грешки“, коментира ководещият на Boom&Bust.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес