Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Споровете за нов изтребител влияят на България във външнополитически план

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, Светът е бизнес, 05.07.2017

Йордан Божилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ескалацията на напрежението във вътрешен план относно споровете кой трябва да бъде новият изтребител за българските ВВС въздейства неблагоприятно върху отношенията ни със съюзниците ни от Европа и НАТО.

Това коментира в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Света е бизнес“, председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Единственото нещо, което обединява политици, военни и експерти на този план е необходимостта от нов самолет. „Решенията на служебното правителство (да препоръча изтребителите „Грипен“ -бел.ред.) поставя много въпроси. Един от тях е свързан с директната дисквалификация на една от офертите (за закупуване на F-16 – бел.ред.). Това е изключително унизително и провокативно решение“, категоричен е още той.

„Когато се закупува самолет, се закупува и наземно оборудване. Това оборудване предопределя кои страни могат да дойдат на помощ на България при една евентуална заплаха“, коментира Божилов.

По думите на експерта България е пропуснала много добра възможност за модернизирането на летателните си сили, след като през 2012 предложенията на САЩ и Португалия за изтребители F-16 втора ръка, но модернизирани и с над 50% остатъчен ресурс, са били отхвърлени.

Новата рамка на бюджета за нови военни самолети през 2016 е увеличена двойно до 1,5 млрд. лева. Запитванията обаче са изпратени по старите рамки – за нов „Грипен“ и за втора ръка F-16, въпреки че можем вече да си позволим и нов F-16. „Това е най-сериозният въпрос, на който трябва да се отговори – защо не е поискан нов F-16. Това е самолет, доказан с бойни действия и самолет, който се използва от наши съюзници в НАТО“, каза Божилов.

Когато се оценяват самолети, следва да се оценяват не само военно-технически параметри, да се оценяват не само финансовите параметри, но и геостратегическите“, категоричен е той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес