Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Черна Гора очаква от България пътна карта за разширяването на ЕС на Балканите

Александър Пейович, министър по европейските въпроси на Черна Гора, Светът е бизнес, 05.07.2017

Александър Пейович, министър по европейските въпроси на Черна Гора. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Пейович, министър по европейските въпроси на Черна Гора. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Черна Гора очаква много от предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Страната ви поема европейското председателство в един много важен и специфичен момент за Европа.

Това заяви в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“, министърът по европейските въпроси на Черна Гора Александър Пейович.

Черногорският министър изведен един от основните акценти за страната му по време на българското председателство – получаването на нов пакет за разширяване на ЕС. „Очаквам да работим с България в лицето на българския вицепремиер и външен министър Захариева, министър Павлова и премиера Борисов, както и с президента ви през следващите седмици и месеци“, каза още Пейович.

„Това ще даде възможност заедно да договорим една обща пътна карта, един своеобразен календар за разширяването на ЕС на Балканите. Това може да бъде реализирано съвместно в вас“, добави той.

„Ние сме амбициозни и очакваме, че именно като страна от Балканите България да започне тази инициатива, както преди време го направи Гърция. Вие сте първата балканска държава, която председателства ЕС след Гърция. Надяваме се да видим конкретни резултати не само в политически план, но също така говорим и за възможността България да организира цяла поредица от срещи, което би дало възможност да имаме в крайна сметка колкото е възможно по-конкретни резултати“, посочи Пейович.

Къде се намира Черна Гора по пътя си към евроинтеграцията?

Как изглеждат процесите на Балканите през очите на официална Подгорица?

Опасна ли е намесата на Русия и Турция в региона?

Отговорите на тези и редица други въпроси очаквайте във видеото с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес