Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Аню Ангелов: Изборът на Грипените бе предрешен

Аню Ангелов, бивш военен министър, Светът е бизнес, 05.07.2017

Самолет Грипен от индийските ВВС. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Самолет Грипен от индийските ВВС. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Темата за нови изтребители за българските ВВС винаги е била гореща. Важното е постепенно, внимателно, анализирайки всички плюсове и минуси да се придвижва напред стабилизацията на българската армия.

Това заяви в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев бившият началник на военното ведомство в кабинета „Борисов 1“ Аню Ангелов.

Според генерала от резерва комисията на служебния кабинет на Огнян Герджиков не е фаворизирала самолетите „Грипен“ пред останалите варианти . „Това е въпрос на някакво решение, свързано с избора между нов („Грипен“) и модернизиран стар самолет (F-16). Така че изборът на тази комисия е бил предрешен в полза на новия самолет“, каза той.

„Въпросната комисия беше съставена при предишното редовно правителство („Борисов 2“ - бел.ред.). Тя завърши своята работа при служебното правителство“, добави о.р. ген. Ангелов.

„Подобни комисии имат пред себе си няколко ограничителни условия – изтребителят да е многоцелеви и поръчката да бъде в рамките на решението на 1,5 млрд. лева. На тази основа те избират новия пред стария самолет“, посочи той.

„Не мога да кажа дали комисията е била или не е била под натиск. Важното е да се знае, че при всички случаи военните експерти ще дадат винаги предимство на нови пред стария, макар и модернизиран самолет“, коментира още бившият военен министър.

Според ген. Ангелов този въпрос е бил предрешен от удвоеното финансиране на програмата за закупуване на нов самолет от 700 млн. лв. на 1,5 млрд. лв. в които рамки се вписва „Грипен“.  

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес