Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

1 млн. нови работни места до 2020 – една от основните цели на Западните Балкани

Горан Свиланович, ген. секретар на Регионалния съвет за стабилност, Светът е бизнес, 04.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от базисните цели на Регионалния съвет за сътрудничество и правителствата на страните от Западните Балкани, записана в Стратегия 2020, е откриването на нови 1 милион работни места в региона в сравнение с нивата от 2010. Към момента целта е изпълнена отчасти. Открити са 400 хил. такива, 300 хил. от които в Сърбия.

Това коментира в интервю пред Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ генералният секретар на Регионалния съвет за стабилност, базиран в Сараево, Горан Свиланович.

„Редовно правим изследването „Балкански барометър“. Най-важното за всеки един гражданин, без значение дали става дума за Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина или Албания, е да има работа. Това е главната задача пред правителствата в региона и затова сме я поставили в Стратегията“, добави той.

„От 2008 , откакто започна кризата, Западаните Балкани изгубиха 800 хил. работни места. Когато говорим за 1 млн. работни места, ние всъщност говорим за това, да се върнем до 2020 там, където сме били, като осъществим един малък напредък. Регионалния съвет за сътрудничество“, каза още Свиланович.

Събеседникът на Николай Кръстев коментира и друга инициатива на представляваната от него организация – организирани на годишна база срещи на ръководителите на специалните служби на страните от региона на Балканския полуостров, Румъния, Молдова и Турция, целяща превенция на радикализацията на младежи, които в последствие се присъединяват към терористични структури като ИДИЛ.

„Успешно работим в тази област, редовно събираме ръководителите на службите от Бълагрия, Румъния,Молдова, Турция, Гърция и останалите държави от Западните Балкани. Работим много сериозно, организираме тренинги за представителите на правосъдните органи и местните общности. За щастие, в последно време виждаме, че от Босна и Херцеговина броя на тези, които отиват в размирните региони в Близкия Изток, вече сериозно започва да спада“, отчете той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес