Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България ще играе ключова роля в евроинтеграцията на Косово

Мимоза Ахметай, министър на евроинтеграцията на Косово, Светът е бизнес, 03.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Щастлива съм, че през първата половина на 2018 България председателства ЕС. Смятаме, че страната ви ще бъде ангажирана с въпросите на региона на Западните Балкани и по-специално тези на Косово и интеграцията му в Европа. Това включва финализиране на споразумението за визова либерализация на Косово и ЕС. България, надяваме се, ще изиграе ключова роля в тези процеси.

Това зави в интервю пред Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ министърът на евроинтеграцията на Косово Мимоза Ахметай.

Косово ще използва опита както на България, така и на страни като Хърватия и Словения в процеса на евроинтеграция и усвояване на еврофондове, стана ясно от думите на косовския политик.

„Берлинският процес, който бе предложен и развит от инициативата на германския канцлер Ангела Меркел, е много важен елемент в развитието на процесите на евроинтеграция. Той е важен и за останалите държави от региона, които се стремят към ЕС. Той е ключов и заради развитието и стимулирането на различни инфраструктурни проекти, свързващи ни още повече, но и също така подтикващи проекти в сферата на енергетиката например“, посочи Ахметай.

Какво е мястото на Косово в процесите в Западните Балкани? „Косово е ключов фактор в процеса на стабилизация на Западните Балкани. Свързани сме с този процес и със ставащото и в останалите държави от региона. Косово работи за стабилността в региона и не провеждаме друга политика, освен тази. Радваме се, че продължаваме този процес и сме посветени на него, защото смятаме, че стабилността на Балканите е много важна в този момент“, каза още тя?

Какво е виждането на Прищина по един от ключовите въпроси за стабилността на региона – отношенията с Белград?

Вижте целия материал:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес