Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Споразуменията от Минск не значат нищо за Русия

Тарас Березовац, съветник в Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна, Светът е бизнес, 27.06.2017

Тарас Березовац, съветник в Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тарас Березовац, съветник в Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оказа се, че Украйна вече не е приоритет за администрацията на САЩ. Тя обръща по-голямо внимание на проблеми като Brexit и ИДИЛ. Но Русия е голяма заплаха за интересите на САЩ, а Украйна е един от крайъгълните камъни на американската политика в региона.

Това коментира в пряко включване от Киев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев съветникът в Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Тарас Березовац. Коментарът идва в светлината на провелата се през миналата седмица среща между украинския президент Петро Порошенко и американския държавен глава Доналд Тръмп във Вашингтон, на която бяха обсъдени ключови теми от икономическия и политически дневен ред.

„Примирието в Донбас не значи нищо за руснаците, защото в много случаи руски военни обстрелваха украинската армия и цивилни хора. По време на срещата между американския и украинския президенти във Вашингтон бяха представени доказателства за руската окупация в региона“, добави Березовац.

„Минските споразумения нямат алтернатива, но към момента Русия не спазва своите задължения. Обсъжда се нова форма на договорености, в която да участва и САЩ, и която да бъде алтернатива на споразуменията от Минск, но все още те са безалтернативни и трябва да бъдат спазвани“, заяви той.

„Европа разбира, че Русия представлява най-голямата заплаха в региона. Мнозина се притесняват, че руските бойни части могат да станат причина за увеличаване на напрежението“, каза представителя на официален Киев, добавяйки, че по-всяка вероятност Европа ще удължи санкционния режим срещу Москва в унисон на решението на американския сенат за налагане на нови санкции на Руската федерация.

„Русия ще продължи с опитите си за дестабилизация на Украйна, както от политически, така и от военен аспект“, категоричен е Березовац.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес