Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Нагнетената обстановка в Албания преди изборите ще продължи и след тях

Антон Панчев, албанист, СУ, Светът е бизнес, 23.06.2017

Албанският премиер Еди Рама. Снимка: Wikipedia Албанският премиер Еди Рама. Снимка: Wikipedia

Парламентарните избори в Албания ще продължат с неприятната традиция да бъдат съпътствани от доста напрежение и взаимни обвинения между партиите. Въпреки че през май опозиционната Демократическа партия се съгласи да участва в изборите, напрежението продължи, стигна се до физически сблъсъци, взривяване на предизборни клубове.

Така обобщи ситуацията в Албания два дена преди парламентарните избори в балканската страна, които ще се проведат на 25 юни, албанистът и преподавател в Софийския университет Антон Панчев. Предаването е „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Изборният процес ще бъде доста напрегнат, като може да очакваме големи проблеми след изборите и непризнаване на резултатите от загубилите партии. Самата формула за изчисляване на мандатите също е доста неясна. Това, заедно с характерните обвинения за купуване на гласове и за изборни измами, също ще доведе до увеличаване на напрежението“, прогнозира гостът в студиото.

„Няма достоверни сондажи, които да потвърдят твърденията на някои, че Социалистическата партия на Еди Рама ще спечели изборите. Да, такива са очакванията, но са възможни и други развития заради самата избирателна система, която дава възможност на по-малките партии със силни регионални традиции също да получат мандати“, добави той.

Партията на Рама също така претърпя вътрешен разкол и е в много лоши отношения с другите политически движения в страната, поради което ще е много трудно да намери коалиционен партньор, ако не спечели пълно мнозинство в парламента, коментира албанистът.

„Може да не се стигне до физически сблъсъци, но със сигурност ако опозицията изгуби изборите, то тя ще откаже да признае резултатите от тях и, може би дори ще откаже да влезе в парламента. Политическото напрежение ще продължи и през лятото“, каза още преподавателят в СУ. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес