Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Позитивните процеси в България, оставащи встрани от обществения дискурс

Доц. д-р Росен Стоянов, политолог, НБУ, Светът е бизнес, 22.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България се случват позитивни неща. Те остават обаче невидими за вечно мрънкащите, вечно оплакващите се, за черногледите. Но те не остават невидими за сериозните изследователи.

Така коментира в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков изводите от последният доклад на американския мозъчен тръст Progress Social Imperative, които показват, че България се изкачва с 2 позиции до 41-во място в света по социален напредък, политологът и преподавател в НБУ доц. д-р Росен Стоянов. В тази класация страната ни се позиционира най-високо по показатели като прехрана и базова медицинска грижа, достъп до питейна вода, както и в сферата на жилищата. Най-ниско се представяме в областта на личния избор и свободата, толерантността, зашитата на частната собственост и др.

„Черногледството на българина е предопределено от много фактори. Много често се случва така, че не се вглеждаме в конкретните си доходи, възможности за развитие, а се опитваме да обобщаваме обществото като цяло. Това е грешен подход, още повече в XXI век“, категоричен е политологът.

„В последните дни от правителството дойдоха интересни заявки, още повече ако ги интерпретираме през призмата на предстоящото ни европредседателство. Заявки страната да стане притегателен център, място, на което да се правят политики, особено що се отнася до Западните Балкани. Тези заявки дойдоха по време на срещите на главните хора в държавата с министър-председателя на Македония Зоран Заев“, каза още Стоянов.

Целия разговор, обхващащ подробно теми както от вътрешнополитическия и икономически дневен ред, така и такива, засягащи целия европейски регион като цяло, вижте тук:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес