Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Македония разчита на България за интегрирането си в ЕС и НАТО

Буяр Османи, вицепремиер на Република Македония по евроинтеграцията, Светът е бизнес, 22.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важно е работата между Македония и България да се подобри поради няколко аспекта – заради препятствията, поставени от Атина за членството на Скопие в НАТО и ЕС, заради това, че България е най-близък съсед и приятел на Македония, който досега винаги е поддържал интеграцията на страната, както и поради предстоящото българско председателство на ЕС.

Това зави в интервю пред Николай Кръстев за „Светът е бизнес“ вицепремиерът на Република Македония по въпросите на евроинтеграцията Буяр Османи.

„Можем да се възползваме от предстоящото европредседателство на България, което ще е шанс за целия регион и да бъдем високо поставени в дневния ред. Това, което може да направи България, е да върне на дневен ред въпроса за разширяване на ЕС в региона на Западните Балкани“, добави още македонският вицепремиер.

„Бихме искали България да представи нов стратегия за разширяване на ЕС с хоризонт до 2025, която да е подобна на солунската такава от 2003. Много е важно фокусът на ЕС да се върне върху Западните Балкани“, каза той.

Перманентният спор за името

Акцентът на разговора бе преместен и на изглеждащия перманентен казус между Атина и Скопие, свързан с името на бившата югославска република. „Времето за решаването на въпроса за името е дошъл отдавна. Този проблем трае твърде много и задържа развитието ни. Кризата в Македония показва, че когато се намираме в застой, излизаме от пътя и имаме много сериозни проблеми. Намеренията на новото правителство е да реши всички други проблеми, преди да стигне до този с името“, коментира Османи.

Ролята на България в разговорите между Скопие и Атина

„България е част от ЕС, към която ние се стремим, тя е нашият най-близък приятел. Разбира се, тя ще бъде информирана в развитие за това, което се случва в преговорите с Република Гърция. България може да е един посредник между двете държави, за да се улесни този процес, и ще бъде информирана за всички стъпки, които предприемаме“, добави още македонският политик.

Вижте цялото интервю:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес