Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Високите доходи минават през трансформация на икономиката и образованието

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 14.06.2017

| Препоръчан материал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България много късно стартира своето приобщаване по отношение на икономическото си развитие към ЕС. Започнахме да правим много късно тези реформи, които останалите източноевропейски страни направиха отдавна. Виждаме, че тези страни, които направиха тези стъпки, като Словения например, вече имат средноевропейски и над средноевропейски доходи

Това каза в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът Юлиан Войнов.

„Темата за нивата на доходите е много обширна. По отношение на приобщаването към еврозоната е важна реалната конвергенция, което означава, че доходите на населението трябва да се повишават в реално отношение с такива темпове, че да достигнат в не много далечно бъдеще средното европейско ниво", добави още той.

„Огромна част от икономиката на България е конкурентноспособна на базата на ценовата конкуренция. Тази част, която наистина е конкурентноспособна на база на качество на продукта е твърде малка в структурата на икономиката и не може да издърпа бързо доходите на населението“, коментира гостът в студиото.

„Важно е икономиката да се развива на базата на продукция с висока добавена стойност. От тази гледна точка, ако се развиваме по този начин, ще се промени и отношението към образованието. Това може да доведе до нарастване на доходите, защото вече ще има търсене на една висококвалифицирана работна ръка, която ще търси нива на доходи, много по-високи от настоящите в страната“, посочи финансистът.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес