Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Обратният ефект от левите икономически идеи на Демократите зад Океана

Владимир Сиркаров в Investbook, 14.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на месеца едни от най-влиятелните колумнисти на The New York Times публикува една статия, в която изведе нуждата от едно обединяване в Демократическата партия на САЩ, едно обединяване на идеите на Хилъри Клинтън, Бърни Сандърс и Барак Обама. Целта – подобряването на американската икономика и благосъстоянието на гражданите.

Това каза в предаването Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„В полето на демократите стои по-сериозната държавна намеса в икономиката, което по дефиниция е лява политика“, добави той.

„Идеите на Клинтън и на Сандърс могат да бъдат обединени сериозно в сферата на социалните трансфери. Според Бърнстийн е много важно да се въведе универсалната надбавка за деца, която е в размер от $190 млрд. на година. Това възлиза на €3 хил. на дете от тези семейства, които получават ниски доходи“, каза още Сиркаров.

„Но проблемите не се адресират. Проблемът е защо тези семейства имат нужда от надбавки. Тези €190 млрд. ще бъдат взети отнякъде – от частния сектор, от хората, за да се дадат директно. Няма никакъв стимул за развитие нито на икономиката, нито на тези хора, които получават тези помощи. Тези трансфери водят до по-ниска добавена стойност в бъдеще, до по-бавен икономически растеж. Едни подобни политики са замазване на очите на хората, като политиците излизат победители и се хвалят, че имат социална политика. Обаче тази социална политика е краткосрочна“, посочи гостът в студиото.

Продължението на разговора вижте в приложеното видео:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес