Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Компромис за името на Македония може да се намери през органите на ООН

Александър Дамовски, главен редактор на МКД, Светът е бизнес, 14.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещи като тази между външните министри на Македония и Гърция са необходими и потребни въпреки разликата в разбиранията на двете страни. Това наистина е една позитивна стъпка. Дай Боже тези срещи да бъдат по-чести, да бъде обсъждани много въпроси, а не само главният такъв – за името на Македония.

Това каза в пряко включване от Скопие в рамките на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев главният редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски.

Припомняме, че на срещата си с македонския външен министър Никола Димитров, проведена днес (14 юни) в Атина, гръцкият първи дипломат Никос Кодзиас ясно заяви подкрепата на Атина за асоциирането на БЮРМ в международни структури като ЕС и НАТО, но при изричното условие, че бъде постигнат консенсус относно името на бившата югославска република.

„Що се отнася до въпроса за името, има очаквания, че новото правителство ще донесе някаква бърза промяна, особено във връзка с членството в НАТО. Но, знаете, винаги трябва да има резерви, винаги трябва да бъдем скептични и да разглеждаме всички позиции. Тук наистина виждаме желание и устрем на новото правителство, но имам резерви относно това“, каза още Дамовски.

„Формулата, за която намекна новото правителство – Македония да влезе в НАТО с временното й име FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia, Бивша югославска република Македония, БЮРМ – бел.ред.), това име, с което страната членува в ООН, вече веднъж беше разигравана. Позицията на Гърция по този въпрос е непроменена от срещата на НАТО в Букурещ през 2008 – когато двете страни намерят компромис по въпроса за името, тогава Македония ще може да стане членка на НАТО. Тук, независимо от желанията, независимо от позитивния климат, който се създаде през последните седмици, смятам, че не сме помръднали на милиметър“, смята той.

И двете най-големи партии СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ са записали в програмите си, че компромиса по отношение на името трябва да мине през референдум. Тук се навлиза в едни сериозни чувства, в сериозни въпроси за идентичността. Независимо от желанията на политиците, докато не се намери решение по това, което е конституционното име, това, което значи изконното право на всеки народ да се нарича така, както иска, компромис няма да има“, категоричен е македонският журналист.

Според мен, а и според анализите на редица експерти, решение на въпроса може да се намери чрез органите на ООН“, посочи главният редактор на МКД.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес