Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Заев има една важна цел - НАТО и Европейския съюз

Марин Лесенски в Светът е бизнес, 13.06.2017

Марин Лесенски, програмен директор по европейски политики и гражданско участие в Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марин Лесенски, програмен директор по европейски политики и гражданско участие в Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заев има една важна цел - НАТО и Европейския съюз. Това каза Марин Лесенски, програмен директор по европейски политики и гражданско участие в Институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той не търси точно компромис, а временен компромис с името на Македония, който да отблокира процеса на присъединяване към НАТО и ЕС. 

"Това бе основната тема в Брюксел, а предложението бе влизането в НАТО да стане със сегашното, конституционно име, което е Бивша Югославска Република Македония, като се очаква след влизането да се стигне до окочнателно решение чрез преговори с Гърция". 

Зоран Заев иска да се задвижат едновременно преговорите, като шанс да се рестартират и вътрешни реформи в Македония, подчерта събеседникът. 

Дали промяната на името би се превърнало в разрешение или поне път към него? Ще се съгласи ли Гърция и какви са първите сигнали? Връща ли Гърция надеждите в начална точка с първите си изказвания? Възможно ли е да има връзка между прегворите за гръцкия дълг и преговорите за името на Македония? Какъв би бил натискът от страна на европейските партньори - официален или неформален? Какви са шансовете Македония да си върне отново статута на "отличник на Западните Балкани" по отношение на предприсъединителните процеси в Европейсия съюз? Защо България трябва да се вълнува от всички тези процеси? Какво трябва да бъде българското официалното участие и каква е тежестта на "българската дума" пред Македония, пред Гърция и пред останалите европейски партньори? Какви са очакванията от срещата Заев - Борисов? 

Може ли България да изиграе свързваща и позитивна роля в отношенията между Турция и Европейския съюз?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес