Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Европейската интеграция ще излекува проблемите на Босна и Херцеговина

Младен Иванич, ротационен председател на Колективното председателство на Босна и Херцеговина, в Светът е бизнес, 13.06.2017

Младен Иванович, ротационен председател на Колективното председателство на Босна и Херцеговина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Младен Иванович, ротационен председател на Колективното председателство на Босна и Херцеговина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надявам се по време на българското председателство на ЕС от началото на 2018 Босна и Херцеговина да може много бързо да стане кандидат за член на ЕС. Това каза Младен Иванич, ротационен редседател на Колективното председателство на Босна и Херцеговина, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

22 години след постигането на мир след войната в Босна и Херцеговина все още има проблеми и "всяка от страните вярва, че е жертва, а другата е виновник за случилото се", заяви Иванич. "Трябва да е ясно, че никой не може да наложи на останалите своята самостоятелна визия. Трябва да се постигне договореност за общото развитие".

"Ситуацията в региона остава сложна. Когато Босна и Херцеговина стане част от евроинтеграционните процеси, тогава проблемите от самосебе си, в известен смисъл, ще намерят решение. Ако бъде изолирана Босна, това означава проблеми занапред във времето".

"В Босна и Херцеговина има три различни визии и сами разбирате, че така нещата не могат да функционират", каза още събеседникът. "Трябва да се постигне ясен договор между всички - Босна да е децентрализирана и всеки от трите народа, живеещи на територията й, да има свои институции, а междувременно те да работят като едно. Много е важно да не се откриват въпроси, свързани с миналото, защото то продължава да дали хората в страната. При дискусията за бъдещето на Босна и Херцеговина трябва да се изхожда от онова, което имаме сега и да живеем с него".

Отношенията между България и Босна и Херцеговина могат да бъдат пример за останалите държави на Балканите и какво означава сътрудничество, в истинския смисъл на думата, подчерта Иванич. "България много помогна на Босна и Херцеговина след войната в страната ни". "С икономическите отношения обаче не стоят така нещата. Стокооборота ни е 100 млн. евро, коеот е твърде малко за потенциала ни".

Кои са двете основни пречки пред стокооборота между двете страни? Защо икономическите отношения не са на нивото на политическите? Какви са основните дипломатически и политически вътрешни и външни проблеми, пред които е изправена Босна и Херцеговина? Защо много млади хора от Западните Балкани воюват в екстремистките групировки в Близкия Изток? Какви са реакциите на думите на ИДИЛ, че ще дойде ред на Балканите да платят за страданията на местните мюсюлмани? Какво прави Босна и Херцеговина с отнемането на гражданството на муджахедините, останали да живеят в страната?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес