Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Македония и пътят й към Европейския съюз

Николай Иванов, Македонски научен институт, в Светът е бизнес, 12.06.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Основната тема на разговорите в Брюксел бе доколко Македония е подготвена и най-вече кога може да се очаква зелена светлина за присъединяване на държавата към Европейския съюз. Това каза Николай Иванов, Македонски научен институт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.  "Това е много важно, защото през последните 27 години Македония и целите Западни Балкани бяха оставяни на заден план".

"Това посещение на правителствената делегация, начело със Зоран Заев, е абсолютно емблематично и поставя началото на една заключителна фаза на евроинтеграцията на Република Македония. Това е много добре, както за Западните Балкани, така и за България. Тази стъпка, надявам се, да приключи бързо". 

Днес Зоран Заев се срещна в Брюксел с Фредерика Могерини, с Доналд Туск, а по-късно и с Йоханес Хан. Срещата бе дългоочаквана, защото за пръв път от няколко месеца насам Македония може да се похвали с ново правителство, който макар и плод на известни противоречия и доста сериозни вътрешнополитически сблъсъци можем да кажем, че Македония поема по правилен път, каза гостът.

"Неминуемо в македонските медии днес се стигна до поляризиране. Пролича противодействието на някои фактори спрямо евроинтеграцията на Македония". 

Какви са спекулациите около готовността на Македония да се съгласи в името на европейската интеграция да приеме името "Бивша Югославска Република Македония"? Защо е атакуван новият външен министър на Македония и за кого е неудобен? Каква е позицията на гръцката страна и какви са пътищата за компромис? Възможен ли е външен натиск за намиране на компромис по отношение на името? Ще бъде ли и България активна страна при решаване на този проблем?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес