Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

АЕЦ Белене може да не се нуждае от субсидиране

Проф. Атанас Тасев в Светът е бизнес, 12.06.2017

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за строеж на АЕЦ Белене е достатъчно атрактивен към днешна дата. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Първият финансов модел, още 2000 година, по отношение на изграждане на атомна електроцентрала Белене, съм правил аз. След това периодично този модел е актуализиран и мисля, че работи доста по-устойчиво, отколкото сложните модели на HSBC в това число и този, който представи г-н Николов. Защото във всички варианти, при първоначалните данни, които са еднакви, при мен се получава положителен резултат. Не е необходимо субсидиране". 

Във всички варианти, при 50 евро за мегават час, в момента, в който заработи атомната електроцентрала, тази цена ще бъде пазарна, каза експертът. "На този етап, и към момента, в който ще се появи електроенергия на шините на новата централа Белене, не по-рано от 7-8 години. А ние към момента отваряме енергийния пазар, което означава, че пазарната цена на електроенергията ще се вдига".

"Занимавам се с моделиране на големи енергийни проекти от много години. Никой не пипа в най-интересния раздел - амортизации. Всеки залага линейна схема на амортизация. Знае се, че в началото е висока, след това спада и накрая, след 5-10 години, когато амортизационния срок е изтекъл, имате един страхотен кеш. Но той е след 10 години. За да го върнете към началото, трябва да обърнете вектора. Тогава проектът става много по-атрактивен. Ако се отчетат тези фактори, тези изводи, направени към днешна дата от предприятие "Козлодуй нови технологии" може да даде много по-добри резултати и да не е необходима субсидия". 

Кои са предположенията, които са допуснати в проекта на "Козлодуй нови технологии" и които могат да бъдат преразгледани, за да стане проекта АЕЦ Белене по-атрактивен? Защо цената на оборудването в момент е по-изгодна за бъдещия инвеститор или обединение на базата на публично-частно партньорство, който би поел изграждането на АЕЦ Белене, отколкото ако бе поръчано в момента? Как изглежда моделът, при който се използва пъблично-частното партньорство? Кои са изгодните за България варианти за изграждане на АЕЦ Белене? Защо цената не винаги е водеща при избор на инвеститор?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес