Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Тереза Мей се очертава като лидер на коалиция на хаоса

Ивайло Яйджиев, Институт за европейски политики, Светът е бизнес, 09.06.2017

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Резултатите от парламентарните избори във Великобритания показват, че нито Тереза Мей, нито лейбъристкият лидер Джереми Корбин са добре дошли за министър-председател. Това коментира Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики в ефира на "Светът е бизнес" с Николай Кръстев. 

По думите му стилът, който Мей наложи до момента е изключително централизиран. "Вероятно тя ще трябва да се отвори към всички крила на Консерваторската партия, а като лице на преговорите за Brexit е вероятно да остане Дейвид Дейвис. По-интересно е какво ще се случи с Борис Джонсън и Лиъм Фокс", допълни той.

Проблемът на Мей в преговорите за Brexit е техният ред. ЕС иска първо да бъде завършена сделката за излизане на Великобритания от ЕС, след това да се оформи сделката за бъдещите отношения и накрая да се начертае път затова как да се стигне от 2019 до т.нар. предходна сделка. Проблемът за Мей е, че тя ще трябва да даде една сериозна сума още в началото на тези преговори, докато британският премиер иска това да се случи в края на тези преговори, обясни Яйджиев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес