Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Посланията към София след визитите на Борисов в Берлин и Париж

Бисерка Бенишева, бивш дипломат от кариерата, Светът е бизнес, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Визитите (на премиера Борисов в столиците на Германия и Франция – бел.ред.) бяха в навечерието на нашето председателство на ЕС. Това бе отбелязано от президента Макрон и от канцлера Меркел. Тези две големи страни-членки на ЕС и основателки на европейската общност изразиха своята подкрепа към усилията на България да се справи с това председателство – да указва посоката на ЕС.

Така резюмира резултатите от проведените в началото на седмицата визити на българския премиер Бойко Борисов срещи с лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел бившият дипломат от кариерата и посланик в Ирландия и Унгария Бисерка Бенишева. Бенишева също така беше сред основните участници в преговорния екип по Споразумението за асоцииране на България към Европейската общност в началото на 90-те години. Заемала е и редица висши постове с структурата на външното ведомство. Предаването е „Светът е бизнес", а водещият - Николай Кръстев.

„Усилията на България да се присъедини към следващото ниво на интеграция – еврозоната и Шенген, получиха подкрепа“, посочи Бенишева.

„Конкретно за еврозоната България е в много добра позиция. Освен че по договор имаме ангажимент да станем член на еврозоната, в момента показателите на България номинлано са изпълнени. Има един критерий, за който специално Германия се ангажира да ни подкрепи. Това е повишаване на стандарта на живот, който е добре при приемането на единната валута да е на 70% от средното ниво за еврозоната“, допълни тя.

„Ангажиментът на канцлера Меркел бе да подкрепи България именно в тази сфера, включително и с германски инвестиции“, каза още гостът в студиото.

Вижте целия коментар:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес