Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще ескалира ли квазивойната между Иран и Саудитска Арабия в реална

Георги Милков в Светът е бизнес, 07.06.2017

Георги Милков, политически коментатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Милков, политически коментатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорно това нападение е много символично - от една страна в парламента на Иран, а от друга страна - в мавзолея на Хомейни. Това каза политическият коментатор Георги Милков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Кой би искал да взриви гробница? В случай е търсено по-скоро символично послание. Ако има нещо безспорно в тази атака, това е символичния търсен ефект".

"Със сигурност тези хора са си давали сметка, че не могат да направят атака, която да донесе друг тип дивиденти - да има много жертви или да бъде впечатляваща като бомбен заряд, защото иранските служби са невероятно силни в собствената си страна. Нееднократно досега от самите тях е идвала информация, че има опити за организиране на терористични актове, но досега винаги са ги спирали".

При всички положения атаките са нещо, което ще остави следа, защото ще бъде разглеждано в контекста на напрежението между Саудитска Арабия и Иран. Напрежението се задълбочава и стават все по-сериозни, каза Милков. 

"Този сблъсък се водеше на чужд терен. Води се от години в Сирия, в Ирак, в Йемен. Саудитска Арабия и Иран воюват, но това е квазивойна, на чужд терен". 

Въпреки че ИДИЛ излезе с декларация за атентатите и пое отговорност за тях, опасенията са, че ИДИЛ е само параван и Иран стои зад взривовете, добави събеседникът. 

"Саудитска Арабия и САЩ имат толкова здрав съюз, че той дори не подлежи на коментар. СА има със сигурност много важна роля, но не трябва да се забравя, че колкото повече нараства ролята на СА, толкова повече се появява Иран в тази картина".

Цялата тази поредица от проблеми, които наблюдаваме, между СА и Иран не са от днес и няма да спрат. Всички се притесняват, че квазивойните ще ескалират до истинска реална война, подчерта коментаторът.

На какво се дължи засилената роля на Саудитска Арабия? Къде е мястото на Сирийската криза в глобалната картина на напрежението в Арабския залив? Кое ще помогне в последния момент на Тереза Мей да победи, макар и с малко?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес