Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Талат Джафери: Македония се връща на правия път

Интервю с Талат Джафери, председател на парламента на БЮРМ, Светът е бизнес, 02.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента можем да кажем, че след дългата политическа криза Република Македония полека се връща на правия път по посока ЕС и членство на НАТО и стабилизиране на обстановката в страната.

Това каза в специално интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес" председателят на македонския парламент Талат Джафери. Припомняме, че в края на април след избора на  Джафери, етнически албанец, начело на институцията, се стигна до ескалация на напрежението в народното събрание на западната ни съседка, като протестиращи проникнаха в сградата и раниха 9 души, в това число сегашния премиер Зоран Заев. Джафери също така беше бивш министър на отбраната за БЮРМ, а кариерата му почва като офицер от Югославската армия.

„Трябва да се подчертае, че, против очакванията, предаването на властта бе мирно. Но за радост на гражданите и институциите това предаване се случи по начин, нормален за една демократична държава и едно демократично общество“, добави Джафери.

„Парламентът и аз, като негов председател, сме подготвени да участваме във ангажиментите, свързани с подобряване на отношенията ни с всички наши съседи, включително и България“, посочи той.

Фокусът на разговора бе поставен и над един, очертаващ се като перманентен, казус за Македония – спорът по оста Скопие-Атина по отношение на името на западната ни съседка. „Знаете, че този разговор се води вече 25 години и все още е актуален. Разбира се, трябва да се продължи да се разговаря, защото колкото повече се прави това, толкова по-голяма е възможността за постигането на консенсусно решение. От тази гледна точка смятам, че трябва да се възобновят разговорите на всички нива“, смята председателят на македонския парламент.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес