Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Омагьосаният кръг, в който се намират МВР и службите

Тихомир Безлов, експерт по сигурността, ЦИД, Светът е бизнес, 31.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за МВР е безкрайна. Но през последните години се забелязва една омагьосана спирала – от една страна имаме едни от най-високите разходи на глава от населението, отиващи за полиция и служби, а от друга страна 91-92% разходите на МВР са за заплати.

Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков експертът по сигурността от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

„Преди тезата бе, че този процент е толкова голям, защото имаме най-много полицаи на глава от населението в ЕС, което просто не е вярно. Ако погледнете данните на Евростат България е в средата на таблицата по брой полицейски служители, включително цивилни такива, на глава от населението. А и продължаваме да падаме надолу, имаме все по-малко полицаи, има сериозна недокомплектовка“, посочи още гостът в студиото.

„Реформите се правят по един брутален и безсмислен начин. Например сега финансовият министър обяви, че ще съкрати 300 млн. от разходите за МВР и службите. Това според мен е абсолютно невъзможно“, категоричен бе експертът.

Обстоен коментар по темата, както и дисекция на редица други проблеми, свързани с националната сигурност и съдебната реформа, вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес