Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Време е Европа да изгради обособена отбрана в рамките на НАТО

Елена Поптодорова, Светът е бизнес, 30.05.2017

Елена Поптодорова, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елена Поптодорова, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадващо бе "еднозначно подреждане" на Тръмп "от едната страна на един многовековен конфликт - между сунити и шиити". Това каза дипломатът Елена Поптодорова в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Уникално е, че той избра за първа своя спирка Саудитска Арабия. Тръмп избра да се впусне директно в най-сложната проблематика. Не знам доколко я познава в дълбочина. Защото, и политиката, и дипломацията са занаяти на прецедента. Не може да ти липсва целият предходен пласт на нелеки взаимоотношения и да очакваш, че ще намериш бързи решения". 

Въпреки това, по думите на гостенката, "благодарение на този маршрут, след Клинтън, може би Тръмп е президентът, който би могъл да събере Нетаняху и Абас заедно, включително и поради начина, по който се държа навсякъде". 

"Време е Европа да спре да бъде мека сила и да изгради собствената си отбрана, категорична бе Елена Поптодорова. По думите на дипломата е нужен "един трезв разговор на ниво високи експерти", макар и далеч от медийното внимание.

"Европейската отбрана е много важен стълб от НАТО и това е въпросът, който трябва да се обсъжда. Тази европейска отбрана не може да стане бързо. До тогава Алиансът ще продължи да съществува по начина, по който го прави сега. Въпрос на политически консенсус е да се реши, че тази европейска отбрана, макар и много обособена, трябва да бъде градена като част от НАТО". 

"Аз съм силен защитник и на "двата процента" и на изграждането на европейската отбрана, защото в този процес всяка държава ще засили и националния си капацитет".

"България, включвайки се, и финансово, и с придобиване на нови въоръжения, защитава себе си. Това е път към най-добрата защита".

Дали Тръмп "слушаше" и се "вслушваше" достатъчно по време на срещите в качеството си на президент на САЩ? Какви процеси стартира Тръмп с подбора на своите първи визити и къде се позиционира на геополитическата карта на глобалните конфликти? По какъв начин прословутата сентенция "Дори и да трябва да убиеш човек не ти коства нищо да го направиш любезно" се отнася към действията на Тръмп? Какво ни говори езикът на тялото за предпочитанията и пристрастията на Тръмп във външнополитически план? 

Вижте целия коментар:

 
 
Последни новини
Още от Светът е бизнес