Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Тръмп счита НАТО за инструмент на външната политика на САЩ

Любомир Кючуков, Светът е бизнес, 30.05.2017

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От самото начало беше ясно, че Тръмп няма намерения да излиза от НАТО, въпреки предизборните обещания. От друга страна Тръмп успя да разклати и разедини НАТО през последната седмица. Това каза дипломатът Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.  

Причините трябва да се търсят в стремежа на Тръмп да се насочат усилията към вътрешната политика на САЩ в опит да се консолидира обществото и да се преодолеят вътрешните проблеми. Този стремеж обаче няма да е толкова свързано с оттегляне от международната политика, както се предполагаше преди, заяви Кючуков. "Ангажирането на Тръмп ще бъде спорадично, с определени проблеми".

"Втората причина е самата визия на президента Тръмп за ролята на САЩ в света. От много години насам за пръв път Тръмп не е Съединените щати или - не само Тръм е САЩ. Винаги до момента американският президент е представлявал държавата и това не е подлежало на никакви съмнения, а вътрешният дебат се е изчерпвал, преди да бъдат предприети външнополитически действия. Сега имаме известно обръщане в международното присъствие". 

Тръмп мисли за НАТО като за инструмент на американската външна политика и това създаде напрежение, каза гостът. 

Какво се случва, когато се вземе страна в един националистически спор? Каква е връзката между намесата на НАТО в Сирия и възможността от нов Кръстоносен поход срещу исляма?

Как се вписва във всички тези процеси Brexit и каква е ролята на Великобритания? Какво представлява факторът Trump&Brexit и има ли причина да се смята за самостоятелно явление?

Къде се крият корените на усещането за загуба на сигурност? До каква степен глобализацията води до криза на националната държава? Защо и кому са нужни двата метода за вътрешна консолидация - "капсулиране и затваряне" и "външен враг"?

Ще има ли континентална армия? Дали фактът на срещата между Мекрон и Путин ще се превърне в процес на затопляне на отношенията между Русия и Франция на фона на украинската и сирийската криза?

Забелязват ли се в България наченки на външна политика? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес