Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сърбия - част от глобалните решения, а не от проблемите

Владимир Божович в Светът е бизнес, 29.05.2017

 Владимир Божович, съветник по регионалните въпроси на сръбския премиер Александър Вучич. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Божович, съветник по регионалните въпроси на сръбския премиер Александър Вучич. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сърбия в последно време значително подобри своя външнополитически образ. Тя днес е партньор на най-големите световни сили. Това каза Владимир Божович, съветник по регионалните въпроси на сръбския премиер Александър Вучич, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

След избора на Александър Вучич за президент, Република Сърбия тръгва още по-категорично по пътя на регионалното сътрудничество, опитвайки се да бъде фактор на стабилност. Страната е в стратегическо партньорство с Китай и Руската Федерация, със САЩ, Германия и ЕС, каза още събеседникът. 

"Правителството, което предстои много скоро да бъде формирано, ще трябва да продължи с икономическите и структурни реформи, както и с реализирането на основния стратегически приоритет на Република Сърбия - да стане член на Европейския съюз".

Смятам, че Сърбия има в лицето на България искрен партньор, съсед и приятел по отношение на европейската ни интеграция, подчерта Божович. По думите му няма място за съмнение, че през предстоящия период, когато България ще бъде ротационен председател на ЕС, страната "ще оказва помощ и съдействие" на Сърбия в това отношение. 

"Сърбия не иска да бъде част от проблемите, а част от решенията и да играе конструктивна роля за намиране на изход от най-тежките проблеми. Един от тях е и брюкселският процес, свързан с договора за диалог между Белград и Прищина".

"Надявам се, че с новия президент на Сърбия Вучич символично, въпреки че помежду ни няма никакви открити спорни въпроси, да направим това голямо, историческо помиряване помежду ни и да забравим това, което е било лошо в историята ни и да гледаме позитивно на бъдещето, което е пред нас. Величината на пазарите и стопанския напредък трябва да определя икономическото ни сътрудничество и трябва да се опитаме да направим общ балкански пазар, обхващащ Югоизточна Европа. С общи усилия да участваме в големия китайски геостратегически глобален проект - новият път на коприната - "Един път, една посока". Така цели окрупняването на икономическото пространство и може да донесе на всички нас само просперитет и напредък".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес