Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Няма как да има икономически растеж без демографска база

Евгений Кънев, икономист и управляващ партньор в Маконис, Светът е бизнес, 29.05.2017

Евгени Кънев, управляващ партньор в Маконис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгени Кънев, управляващ партньор в Маконис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма как да има икономически растеж без демографска база. Това заяви Евгений Кънев, управляващ партньор в “Маконис“, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Дори една банка да е фундаментално рухнала, има други възможности за нейното преструктуриране, така че да няма загуба на активи, както се случи с КТБ. По тази причина е добре да има механизъм, който да подпомага ликвидност в тежки ситуации", каза още гостът. 

„Забележете, че предложението на МВФ не е БНБ да подпомага директно, а заедно с търговските банки да създаде специализиран фонд за ликвидна подкрепа, който да бъде управляван от Министерството на финансите. Тоест, не самата държава, заради наличието на директива, която в много краен случай ангажира парите на данъкоплатците в помощ на банки. Прави се едно тънко заобикаляне, което едновременно спасява правилата на борда и спазва директивата. Правителството няма да използва парите на данъкоплатците, но ще използва парите на банките, за да спасява други банки.“, обясни Кънев във връзка с препоръките на МВФ за България".

Какво значение има днешното изказване на Ангела Меркел за Европа? Кои са четирите изисквания за реформи на ЕК към България за 2017? Какво е конкретното предложение на МВФ за създаване на ефективен механизъм, по силата на който БНБ да може да подпомага изпаднали в ликвидна криза банки?

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес