Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Не ЕС, Великобритания поставя ултиматуми в преговорите по Brexit

Вихър Георгиев, юрист и преподавател в катедра Европеистика в СУ, Светът е бизнес, 26.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента ултиматумите (в преговорите за условията на Brexit – бел.ред.) се поставят от Великобритания. А още по-недопустимо е, че това се прави с изказвания по на техните политически лидери в медиите.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков юристът и преподавател в катедра „Европеистика“ на Софийския университет Вихър Георгиев.

Според него исканите от Лондон крупни суми от страна на Брюксел не са ултиматум, а условие, която всяка страна от ЕС е приела, когато е бил гласуван чл. 50, позволяващ напускане на ЕС.

„Авторът на чл. 50 е англичанин. Тези неща, когато са били договаряни с участието на Великобритания, те много добре са разбирали, че има сметка, която трябва да платят. Това, че сега те не желаят да я платят, защото това е политически неприемливо за тях, е съвсем отделен въпрос“, добави Георгиев.

„Те прекрасно са разбирали от самото начало, че ще има такива искания към тях. Великобритания бе направила обещания за увеличаване на своя финансов принос в следващата бюджетна рамка на ЕС. А очевидно няма да участва в нея“, коментира гостът в студиото.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес