Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Балансът на Фед и рисковете при затягане на паричната политика

Пазарен комантар на Владимир Сиркаров, 16.05.2017

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стъпка по стъпка се осъзнава нуждата от намаляването на балансното число на Фед. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Към момента Фед спря да налива в системата чрез покупка на нови книжа, но тези, които вече е закупила, когато падежираха, те отново ги закупуваха, но се мисли за тяхното спиране и фактически балансът ще се стопи. Голeмите въпросителни са как ще реагират пазарите и по  какъв начин ще се абсорбира този неприятен за пазарите момент, когато паричната политика започне да се затяга".

Балансът на Фед показва какви са активите, които има във Федералния резерв, каза Сиркаров и добави, че в началото на кризата балансът в бил около 0,9 трлн. долара. "Към момента той е над 4,5 трлн. долара. Освен че, като абсолютна стойност това е сериозна сума, темпът на повишение е буквално галопиращ".

"Изтриването на активите от балансите може да предизвика проблем и да доведе до някакъв шок, защото знаем, че финансовата система е като скачени съдове и по-шоково повишаване на лихвите и намаляване на баланса може да има ликвидни проблеми. Дори и номинално те да не са толкова сериозни, психологията на пазара може да доведе до сериозни ребалансирания". 

Големият въпрос е Wall Street, подчерта събеседникът. "Защото тази количествена серия способства за по-сериозно напомпване на тази система. Със сигурност корекцията на Wall Steet ще е много сериозна, но е много трудно да се определи кога точно ще се случи това. Причината за това балонизиране на определена част от този сериозен ръст е именно политиката на Фед и е абсолютно наложително лихвените проценти да се вдигнат, балансното число да се намали, защото дори и във Фед осъзнават, че дисбалансите могат да се напомпат до такава степен, че социалната цена да е много висока". 

Как точно ще се случи повишаването на лихвите? Какви са въпросителните около тайминга? Ще трябва ли и ЕЦБ да последва Фед? До какво водят опитите на Фед за изчисления какви ще са ефектите от изтриването на активите от балансите на Фед? Защо не трябва да се притесняваме от шоков ефект при затягане на паричната политика? 

Вижте целия коментар: 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес