Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Няма фалшиви новини, има фалшиви правителства

Проф. Антъни Смит в Светът е бизнес, 12.05.2017

Проф. Антъни Смит, британски продуцент и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Антъни Смит, британски продуцент и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конкуренцията на информационните канали става все по-жестока. Всеки се бори за дял от вниманието на една и съща аудитория, но това далеч не означава, че ставаме по-информирани. Това каза проф. Антъни Смит, британски продуцент и журналист от BBC и продуцент през 60-те години на новинарската програма "24 Hours", бивш президент на Magdalin College Oxfort, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Не съм съгласен с тезата, че колкото по-лесно достигаш до информацията, толкова по-трудно е да бъдеш истински информиран. Може много да Ви дотегне от потоците информация, от които реално не получавате информация, но вие сам можете да намерите информационните източници, които Ви подхождат. Резултатът е, че хората по-скоро потвърждават своите представи, отколкото да предизвикват възприятията си и да се отварят за нови неща. Много малко от информацията, която възприемаме е нещо ново".  

"Фалшивите новини не съществуват. Има фалшиви правителства. Едва през последните месеци започнахме да бъдем обсебени от фалшивите новини", категоричен бе гостът. Правителствата винаги са били склонни да лъжат. Важното и предизвикателството е да се развият медии, които се противопоставят ефективно на това. Няма лесен начин това да се случи".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес